miercuri, 28 ianuarie 2015

Descopera adevarul despre soda caustica din sapunurile naturale!



Ce este soda caustica (Leșia)

Soda, de asemenea, cunoscuta sub numele de hidroxid de sodiu, este un ingredient cheie în reacția producerii de săpun numita saponificare. Deși acest produs chimic este esențial pentru a produce manual sapunuri, substanța într-o formă bruta este extrem de alcalina și caustica.

Hidroxidul de sodiu este extras din cenușă de lemn cu ajutorul apei. In acest proces, trebuie sa se foloseasca apa moale (apa de ploaie sau apa de la un dezumidificator), deoarece nu are conținut nedorit ca calciu, magneziu, produse acide care pot reacționa cu hidroxidul de sodiu.

Cenușa utilizată în acest proces trebuie să fie doar cenușă alba. Acest tip de cenușă este rezultatul arderii lemnelor la temperaturi extreme.


Datorită proprietăților dure pe care le are, leșia trebuie utilizata cu prudență atunci când se lucrează cu ea. La manipularea acestui produs chimic caustic, purtați întotdeauna mănuși de cauciuc și articole de îmbrăcăminte exterioară groase. Ar trebui să păstrati la indemana, de asemenea, oțet ca sa turnati pe locul unde v-a atins leșia pentru a neutraliza arsura.

De asemenea, asigurați-vă că utilizati hidroxid de sodiu doar în zone bine ventilate pentru a evita inhalarea vaporilor nocivi. Se recomanda purtarea unei masti si ochelari de protectie.
Urmați aceste indicații de folosire pentru a afla mai multe despre cum se utilizează leșia în condiții de siguranță pentru prepararea de săpun.

Utilizarea leșiei (sodei caustice)

Leșia este cea mai cunoscuta pentru utilizarea sa ca un aspirator de scurgere, nu neapărat pentru rolul său în a face săpun. Acesta poate fi de asemenea utilizata pentru fabricarea hârtiei, sticlei, textile și unele articole de curațat.

Ce trebuie sa
știți inainte de a cumpăra leșia

Când cumpărați hidroxidul de sodiu, acesta va veni într-o formă uscată (perle, fulgi). Pentru produerea sapunului, sa toarna cantitatea de soda necesara peste cantitatea de apa corespunzatoare.
Asigurați-vă că faceți cumpărături numai de la comercianții cu amănuntul on-line de renume, atunci când achiziționati ingredientele pentru prepararea de săpun. Acest lucru va crește probabilitatea de ambalare în condiții de siguranță și un produs superior.


Soda
și sapunul de casa

În realitate, orice săpun de casa se face cu hidroxid de sodiu, de asemenea, cunoscut sub numele de leșie. Dacă ați petrecut ceva timp pentru a va face propriile săpunuri, sau sa învațați despre procesul de creare a săpunului, probabil știți că aproape toate săpunurile naturale lucrate manual sunt realizate cu soda caustica.
Soda este o componentă esențială în crearea săpunului, deoarece ionii hidroxidului se combina cu uleiul sau grăsimea pentru a forma săpun. Singura excepție de săpun fara hidroxid de sodiu ar fi săpunul lichid, care se face cu hidroxid de potasiu. Hidroxidul de potasiu, este, de semenea, un tip de leșie.
Deci, acest lucru înseamnă că toate săpunurile naturale de casă sunt săpunuri cu soda? Practic, da.
Unii oameni cred eronat săpunul cu soda este un săpun caustic și aspru. Nu se pot insela mai rau decat atat! Mulți oameni nu înțeleg cum soda, care este un produs chimic extrem de nociv, poate fi folosit pentru a face sapunuri naturale hidratante și fine. In general oamenii cunosc soda ca pe o substanta foarte buna cu care pot curata
țevile de scurgere!
Deci, cum funcționează mai exact? Dacă v-a placut chimia in liceu, vă aduceți aminte că, atunci când se amestecă o bază cu un acid, va forma un neutru. Acest lucru este exact ceea ce se întâmplă în reacția de creare a săpunului. Baza (soda), se amestecă cu un acid (ulei sau grăsime) pentru a forma un neutru (săpun).
Foarte des aud intrebari legate de prezen
ța sodei in sapunurile de casa, ei amintindu-si de sapunurile bunicii care erau dure si aspre (si urat mirositoare:P). Lucrurile nu sunt asa cum se crede. Soda se calculeaza in raport cu uleiurile, iar in produsul final nu va mai exista nici o urma de hidroxid de sodiu, acesta devenind glicerina. Aceasta este explicatia pentru sapunurile fine, hidratante si care fac multa spuma. :)

2 comentarii:

  1. Îmi explicați și mie vă rog cum transform hidroxidul de sodiu/ potasiu în glicerină???
    Curat alchimie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand faceti sapunul, doar prin simpla amestecare a sodei cu grasimi rezulta glicerina. Procesul transformarii in glicerina dureaza aprox o luna, cat sta sapunul la "uscat". Daca ati observat, chiar si la 1-2 zile de cand a fost turnat sapunul, soda este inca prezenta, "pisca" la mana. Abia dupa o luna soda nu mai exista in sapun si poate fi folosit in siguranta. Sper ca v-am fost de folos.

    RăspundețiȘtergere