marți, 27 ianuarie 2015

Sapunuri vegetale sau sapunuri cu grasime animala?



Tu ce alegi pentru pielea ta?              

 



Decizia privind folosirea uleiurilor animale sau vegetale, si de ce nu, o combinație a celor două, apartine fiecărui fabricant de sapun. Un sapun excelent poate fi făcut din ambele tipuri de grasimi. Cei mai multi sapunari le foloseasc pe ambele la un moment dat. Indiferent de ce grăsimi și uleiuri alegeți să utilizați, cercetati proprietățile lor, beneficiile pe care le aduc și uzul adecvat in crearea sapunului. Găsirea unui amestec de uleiuri care ti se potriveste la perfecțiune este una dintre experiențele cele mai plăcute cand faci un sapun.

Grăsimile Animale

 

Grăsimile animale comune provin de la oine, bovine și porcine, dar unele grăsimi de animale exotice, cum ar fi uleiul de emu câștigă o mare popularitate. Puteți achiziționa grăsimi animale curate și gata de utilizare, sau puteți face grăsimile din carne cumparata pentru uzul zilnic.

Toate grasimile animale, cu excepția untului și lanolinei, provin de la animale sacrificate si sunt un mod de utilizare a întregului animal. Vanatorii obtin de multe ori grăsime de cerb, elan si alt vanat care poate fi folosita la preparearea sapunului. Oamenii care cresc turme mici de animale au tendinta de a utiliza cat mai mult din animalul sacrificat si a folosi grasimea animalului pentru a face sapun. Aceasta este o alta modalitate de a consuma si procesa sustenibil.


Un alt ulei de origine animala, dar ceva mai greu de procurat si la un pret usor mai ridicat este uleiul de Emu. Acest ulei este un produs ce rezulta in urma procesarii pentru carne a pasarilor mari, nezburatoare. Uleiul devine extrem de popular în facerea sapunului și alte proceduri cosmetice. Se presupune ca ar avea multe proprietăți terapeutice și de vindecare. Fermele de Emu devin populare în Statele Unite, deoarece emu furnizeaza carne cu continut scazut de grasime  si un continut  ridicat de proteine​​.

Untura si seul sunt grăsimile animale cele mai accesibile si populare pentru săpunarii casnici de la noi din tara. Poti procura untura sau seul din pietele de profil sau direct de la taranii fermieri. Untura produce un sapun foarte dur si este favorita multor sapunari.

Untul, desigur, se produce din lapte. Untul poate fi folosit ca o grasime in prepareare sapunului dar are o rată ridicată de râncezire astfel este cel mai bine sa fie utilizat în cantități mici, sau deloc. Săpunurile cu lapte folosesc untul din laptele de capră și lapte de vacă, care aduc un mare avantaj in ingrijirea pielii.

Lanolina este grăsimea din lână de oaie, iar acesta este procesata din lana după forfecare. Sunteți familiarizati cu mirosul de lanolină, dacă ați purtat un pulover de lana, tricotat manual. Este foarte emolient și este utilizat cel mai bine ca agent de super-îngrășăre.

Grăsimile Vegetale


Tehnicile contemporane de fabricare a sapunului au facut utilizarea grasimilor vegetale o alternativa viabila la grasimile animale. Amestecand diverse uleiuri vegetale, în combinații specific, se pot produce sapunuri dure, de lungă durată . Uleiurile vegetale sunt disponibile și multe sunt foarte ieftine. Cateva exemple ar fi: ulei de cocos, ulei de masline, ulei de migdale dulci, de babassu, ulei de argan, de jojoba, ulei de ricin, ulei de palmier si multe altele.

Multi producatori de sapunuri handmade folosesc si unturi vegetale pentru imbunatatirea calitatii sapunului, si anume: unt de shea, unt de cacao, unt de mango.


Există multe motive pentru care unii săpunari prefera sapunurile vegetale. Grăsimile vegetale tind să astupe mai putin porii pielii decât grăsimile animale. Unii oameni considera mirosul de grasimi animale respingator, deși într-o rețetă atent formulata, sapunul nu va avea niciun miros neplăcut. Deasemenea, multi aleg să folosească exclusiv grăsimi vegetale pentru că nu suporta ideea de a ucide animale pentru consumul uman sau cosmetic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu