luni, 2 februarie 2015

Vezi cum te poate ajuta banalul sapun in treburile casnice!

Cateva intrebuintari mai putin obisnuite ale sapunului, dar care te pot salva in anumite situatii:


Ungeti cuiele, suruburile si lamele de fierastrau: Sapunul aplicat pe metal il ajuta sa treaca mult mai usor prin lemn. Cuiele si suruburile intra mai usor in lemn si previn craparea si despicarea acestuia daca sunt infipte mai intai intr-un sapun. Frecand lama unui fierastrau cu un sapun, vei putea taia drept si mai usor un lemn.



Pastreaza-ti unghiile curate: Cand lucrezi in gradina sau plantezi flori, daca nu porti manusi, trece-ti unghiile peste un sapun pana se aduna sapun sub ele. Cu acest truc vei preveni murdaria sa se stranga sub unghii, iar sapunul se va spala foarte usor.

Tine departe insectele de plante: Sapunul actioneaza ca un repelent de insecte si iti poate proteja plantele de acestea. Amesteca apa cu sapun intr-o sticla pana ce acesta devine lichid apoi pulverizeaza pe dedesubtul frunzelor plantelor tale.

Calmeaza mancarimile provocate de ciupiturile de insecte: Maseaza zona de unde te-a ciupit insecta cu un sapun umezit pentru a calma locul instant. Asta te va ajuta sa pastrezi si zona curata.
Pastreaza-ti hainele fresh: Plasati sapunuri in dulapuri, sifoniere, valise, sertarele si noptierele unde va tineti hainele. De asemenea va tine moliile la distanta si previne mirosul de “statut”.
 
Indeparteaza petele de pe tesaturi: Freaca petele cu un sapun alb umezit, iar apoi spala hainele in mod obisnuit.

Traseaza linii in croitorie: In loc sa folosesti creta de croitorie, sau in lipsa ei, foloseste o bucata subtire de sapun pentru a trasa liniile pt tiv. Se spala mult mai usor decat creta de croitorie.
Repelent pentru insecte: Amesteca sapun cu apa si toarna apoi intr-o sticla cu spray si pulverizeaza pe langa casa pentru a scapa de paianjeni si gandaci. Sau, pune o bucata de sapun in gradina pentru a alunga insectele.
 
Scapa de pureci: Pune niste sapun lichid amestecat cu apa intr-un bol sub o sursa de lumina iar purecii se vor ineca in acel bol.
Repara fermoarele: Repara fermoarele blocate sau invechite, frecand o bucata de sapun de-a lungul fermoarului in ambele sensuri.

Depisteaza scurgerile de gaz: Prepara o solutie din apa cu sapun si unge tevile cu ea. Daca apar bule inseamna ca acolo exista scurgeri de gaze.

Prevenirea innegririi oalelor: Daca aveti de gand sa gatiti intr-o oala de fonta, luati o bucata de sapun si frecati fundul exterior al oalei cu el inainte de a pune oala pe foc.

Gata cu scartaitul parchetului: Prepara-ti o pasta de sapun si aplic-o intre scandurile parchetului.

Scoate un inel intepenit pe deget: Maseaza degetul cu apa si sapun iar inelul va iesi cu usurinta.

Slabeste o incuietoare de usa intepenita: Unge cheia cu sapun iar incuietoarea se va deschide imediat.
Fereste-ti ochelarii de aburire in sezonul rece: Sterge ambele parti ale lentilelor cu degetele umezite de sapun iar apoi stergeti bine de tot.
Improspateaza-ti incaltamintea: Ia o bucata de sapun impachetata in hartie si plaseaz-o in interiorul pantofilor, cizmelor sau a tenesilor si las-o peste noapte. Incaltamintea va mirosi mai frumos in dimineata urmatoare.
Lotiune de ras hidratanta: Prepara-ti o solutie dintr-o parte apa calda si o parte sapun ras.

Sertarele de la un dulap vechi vor aluneca mai usor: Freaca un sapun pe partile de lemn ale sertarului care scartaie pentru a aluneca mai usor.
Usile glisante vor aluneca mai usor: Unge sina de sus a usii glisante.
Ajuta acul de cusut sa treaca mai usor prin anumite tesaturi: Doar infige acul intr-un sapun iar apoi trece-l prin tesatura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu